Scurt Istoric al Cănilor de Cafea

Scurt Istoric al Cănilor de Cafea

 

Pe cât de multe tipuri de căni de cafea există în lume, pe atât de mare este confuzia privind istoria lor; asta pentru că multe companii pretind că au inventat un tip sau altul de cană și/sau capac, când de fapt acele lucruri fuseseră inventate cu ceva ani înainte. Noi tipuri de cești/căni/pahare de cafea sunt testate în continuare.

 

Dar cine a inventat cana de cafea?

Este foarte greu de spus pentru că istoria ei a început cu foarte mult timp în urmă. Primele căni de cafea erau realizate din lemn, însă ele nu erau prea rezistente. Ceștile din ceramică au fost realizate la început manual, prin modelare, însă ele aveau pereți foarte groși și era greu să bei din ele. Apoi, pereții ceștilor au fost făcuți mai subțiri, pe măsură ce a fost introdusă tehnica prelucrării metalelor. S-a trecut la realizarea de cești și căni din metal, în special din bronz, argint, aur și plum; erau însă greu de folosit cu băuturi fierbinți. Inventarea porțelanului, prin anul 600 d.Hr., a dus la realizarea de cești din porțelan, cu pereți subțiri și potrivite atât pentru băuturi reci, cât și pentru băuturi calde.

 

Cine a inventat cănile de cafea de unică folosință?

De la sfârșitul Războiului Civil (din America: 12 apr. 1861 – 9 mai 1865), băutul apei (simple) a devenit un lucru foarte popular și „la modă”, fiind promovat prin diferite mișcări sociale, cum ar fi „Temperance Movement”, care promovau băutul apei în locul alcoolului și care încercau să scoată în evidență pericolele aduse de alcool. Activiștii au construit fântâni în orașe și mergeau din oraș în oraș, oferind apă ca o alternativă sănătoasă la alcool. Astfel, fie că beau apă din fântână, dintr-un butoi sau din altă sursă, oamenii foloseau de obicei o singură cană de metal, lemn sau ceramică, pe care o dădeau de la unul la altul, ceea ce ducea la răspândirea microbilor.

Pe măsură ce oamenii au început să învețe mai multe despre boli și cum se răspândesc, au devenit din ce în ce mai conștienți de pericolele la care se expun când beau toți din aceeași cană. Unul dintre acești oameni era Luellen, care în 1907 a inventat un fel de pahar din hârtie care putea fi aruncat după folosire. Când S.U.A. a intrat în Primul Război Mondial, folosirea paharelor de unică folosință făcea parte deja din cultura americană.

Bineînțeles că din 1907 până acum, paharele de cafea de unică folosință au evoluat încontinuu și încă sunt testate modele noi. Primul capac pentru paharele de cafea de unică folosință a fost inventat în 1967 de către Alan Frank, înțelegând faptul că americanii beau cafeaua pe drum, în timp ce merg și ar avea nevoie de un asemenea capac. Paharele folosite astăzi își au „rădăcinile” în anii ’80, când a avut loc un fel de renaștere a paharelor de cafea de unică folosință, în special odată cu extinderea unor rețele de cafenele, precum Starbucks.

 

Cum vor arăta paharele/ceștile/cănile de cafea de mâine? Din ce materiale vor fi realizate?

Rămâne de văzut…